Theeproductie in Sri Lanka

op bezoek bij Forest Hill

Beste theeliefhebber,

Mijn naam is Binet Brasser en ik werkzaam als theespecialist bij De Eenhoorn. Ik ben zojuist terug uit Sri Lanka, waar mijn reis in het teken stond van een bezoek aan een theeproducent Buddika, eigenaar van Forest Hill tea. Tijdens mijn verblijf heb ik enkele dagen mogen meekijken in de wereld van duurzame, traditionele theeproductie. 

Bij aankomst word ik ontvangen door Buddika, gastheer en drijvende kracht van Forest Hill tea. Hij begeleidt me de komende dagen. Buddika neemt me de komende dagen niet alleen mee in de intensieve productie van kwaliteitsthee, maar laat me ook kennismaken met de vele werelden die met een kop thee gemoeid zijn. Ik reis langs diverse plantages, doe mee aan proefsessies en maak kennis met lokale boeren die werkzaam zijn voor Buddika.


De intensiteit van het arbeidsproces, van pluk tot droging van het theeblad, doet beseffen hoeveel toewijding er schuilgaat achter elke kop thee. Buddika gebruikt verschillende technieken om aroma's uit thee te halen. Hij heeft hiervoor trainingen gevolgd bij een bekende Japanse theeproducent. De smaak is fantastisch!

Ik heb diverse theeplantages bezocht. De invloed van Buddika op de boeren is duidelijk merkbaar. Zo heeft hij zich de afgelopen periode ingezet voor het onderwijzen van biologische theeteelt en het meer divers maken van gewassen. Door naast thee kruiden zoals kaneel en kardemom te verbouwen genereren boeren een extra inkomstenstroom. Daarnaast gaan deze kruiden goed samen met bijvoorbeeld zwarte thee. Een goed voorbeeld van het eindresultaat is onze Spicy Blend 

Mijn reis heeft me meer geleerd over de invloed van Forest Hill in de omgeving. De betrokkenheid van Buddika bij de boeren is ontroerend. Buddika betaalt zijn boeren goed, dit leidt tot betere omstandigheden. Een theeboerin vertelde trots dat haar dochter in Colombo nu kan studeren, doordat we betere prijzen voor de thee betalen. Mooie ervaring!

Wil je meer leren over onze thee, schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief.